De chinese weg naar inzicht in lichaam en gezondheid

Westerlingen denken in termen van oorzaak en gevolg. Ze zien dat als een lineaire opeenvolging van ideeën en gebeurtenissen, van A over B naar C.

In de logica van de chinese geneeskunde kan je kringverwijzingen zien. Volgens de oosterse filosofie treden gebeurtenissen samen op en beïnvloeden ze mekaar. Ze worden niet los gezien van de omgeving waarin ze zich voordoen. De achtergrond is even belangrijk als de voorgrond.

Hier volgt een voorbeeld om het verschil tussen beide te verduidelijken. Volgens de chinese geneeskunde speelt hoofdpijn zich niet alleen af in het hoofd. Het is ook niet alleen pijn, of iets dat moet worden gestopt zonder te weten van waar het komt, of iets dat moet worden behandeld op dezelfde manier als de hoofdpijn van iemand anders. Het is wel een belemmering van Ki in het kader van de totale energiepatronen in het hele lichaam van de betrokken persoon met zijn omstandigheden en zijn lifestyle. De behandeling zou kunnen bestaan uit werk op armen of benen en (niet) op het hoofd.  Die behandeling zal verandering brengen die blijft en voldoening geeft. Het blokkeren van de oppervlakkige symptomen zal dat niet doen.

Info over shiatsu

Bron

Shiatsu Society (UK)