Wat is Shiatsu?

Vingerdruk

Shiatsu is een ontspannende behandeling die kan bijdragen tot een betere gezondheid en een groter welzijn. Shiatsu kan helpen bij rugpijn, stress, hoofdpijn, whiplash, nekstijfheid, pijn in de gewrichten, verminderde mobiliteit, sportblessures en vele andere kwalen.

Shiatsu is een japans woord dat 'vingerdruk' betekent. Het is een nieuwe naam voor de oudste vorm van geneeskunde, nl. het genezen met de handen. Iedereen heeft de gave om met aanraking te helen. Iedereen is ook gevoelig voor de helende kracht van aanraking. Het is een natuurlijk vermogen dat mensen nu opnieuw beginnen te ontdekken. Shiatsu gebruikt handdruk en manipulatieve technieken om het fysieke lichaam en zijn natuurlijke, innerlijke energieën beter te regelen om zo ziekte te helpen afweren en een goede gezondheid te behouden.

Shiatsu groeide uit oudere vormen van massage, in Japan 'Anma' genoemd, in China 'Anmo' of 'Tuina'. Die vormen gebruiken wrijven, strijken, kneden, kloppen, duwen en strekken om de spieren en de bloedsomloop in het lichaam te beïnvloeden.

In vergelijking met die oudere vormen van massage valt Shiatsu op door zijn grote eenvoud. Shiatsu gebruikt slechts een beperkt aantal technieken. Voor een waarnemer kan het erop lijken dat er weinig gebeurt: niet meer dan een ontspannen druk met de hand of de duim op verschillende punten op het lichaam, een zacht leunen met de ellebogen of een eenvoudige rotatie van een lidmaat. Het lijkt bijna een luie activiteit. En in zekere zin is het dat ook omdat het voorkomt dat iemands energie verloren gaat. Maar achter die ongecompliceerde bewegingen gaat veel verborgen. Intern op een subtiel niveau wordt er diep ingewerkt op de energie van het lichaam.

Info over shiatsu

Bron

Shiatsu Society (UK)