Zijn er tegenindicaties voor Shiatsu?

Tegenindicaties

Door zijn aard kan Shiatsu eigenlijk geen schadelijke effecten hebben. Het doel van een behandeling is om energie op een zodanige manier te verplaatsen in het lichaam dat gebieden met spanning worden verlicht en verzwakte gebieden worden geactiveerd. Dit komt in feite neer op een samenwerking tussen de beoefenaar en het lichaam van de cliënt. Het lichaam wil instinctief hetzelfde doen, maar heeft gewoon een beetje hulp nodig om te beginnen.

In bepaalde gevallen kan een patiënt na de eerste sessies genezingsreacties vertonen. Deze zijn het gevolg van het vrijmaken van gifstoffen tijdens de behandeling. Bij het afbreken en uitstoten van die gifstoffen door het lichaam kunnen er symptomen optreden zoals hoofdpijn, stijfheid, maagklachten, diarree, vaak plassen, of futloosheid. Deze symptomen zijn van voorbijgaande aard en verdwijnen snel, meestal in minder dan 12 uur. Veel water drinken en rusten helpt. En ook raad vragen aan of steun zoeken bij de beoefenaar helpen.

Het verwerken van vrijgekomen emoties kan langer duren. Het kan inderdaad gebeuren dat na een aantal behandelingen diepgewortelde emotionele patronen of herinneringen aan doorstane emoties worden blootgelegd. Deze kunnen een vergaande invloed hebben op het leven van de patiënt. In dergelijke gevallen kan het aangewezen zijn om de reacties op de behandeling te bespreken tijdens bijkomende afspraken tussen de sessies in.

Info over shiatsu

Bron

Shiatsu Society (UK)