Wat zijn de Vijf Elementen?

5 ElementenDe Vijf Elementen zijn een verfijning van het principe van Yin en Yang. Elk van de elementen komt overeen met een bepaald type van Ki. De elementen worden beschreven met de eigenschappen van Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Deze elementen beschrijven Ki in zijn verschillende stadia van verandering.

  • Vuur is uiterst Yang
  • Aarde
  • Metaal is vaster, gestructureerder, kouder
  • Water is uiterst Yin, het is vloeibaar en flexibel, het is koud
  • Hout is actiever en creatief

De cyclus van de Vijf Elementen laat zien hoe in de natuur elk element voortdurend wordt omgezet in een ander element. Water schept Hout, Hout schept Vuur, Vuur schept Aarde, Aarde schept Metal en Metal schept Water.

De namen van de elementen zijn handige labels, of beelden om ons hun functie te laten begrijpen, maar hun betekenis gaat veel verder dan dat. Bij de mens, bijvoorbeeld, is Hout-energie verantwoordelijk voor groei, besluitvorming en creativiteit.  Maar als de energiebalans verstoord wordt, dan kan Hout leiden tot ongeduld, frustratie en woede. Metaal staat voor duidelijkheid, precisie en scherpte. Maar Metaal-energie die niet onder controle is, kan leiden tot depressie en verdriet.

De Vijf Elementen zijn op een complexe manier met elkaar verbonden. Zo kan een teveel aan energie van een bepaald type een ander type energie onderdrukken of uitputten. Aarde controleert Water, Water controleert Vuur, Vuur controleert Metaal, Metaal controleert Hout en Hout controleert Aarde.

Info over shiatsu

Bron

Shiatsu Society (UK)