Wat is Ki?

KiDe oosterse traditie beschrijft de wereld in termen van energie. Alle dingen worden beschouwd als uitingen van de universele levenskracht of levensenergie. In het japans wordt die 'Ki' genaamd, in het Chinees 'Qi'. Omwille van de japanse oorsprong van Shiatsu geven we de voorkeur aan het japanse woord Ki.

Ki is de primaire grondstof en de drijfkracht van het leven. Het wordt meestal omschreven als energie, maar Ki betekent ook adem in het japans en het chinees. In de oosterse geneeskunde wordt Ki evenwicht in het menselijk lichaam gezien als een essentiële voorwaarde voor gezondheid. De oosterse geneeskunde richt zich daar dan ook volledig op.

Ki stroomt door het lichaam als een systeem van rivieren en kanalen. Bepaalde gebeurtenissen kunnen de vlotte stroom van Ki verstoren. Hierdoor ontstaan verstoppingen of dammen in sommige gebieden en zwakke punten of stilstaande poelen in andere. Deze blokkades of zwakke punten kunnen op hun beurt leiden tot lichamelijke symptomen, tot psychologische of emotionele klachten, of gewoon tot het gevoel dat er iets niet goed zit.

Info over shiatsu

Bron

Shiatsu Society (UK)