Yoga

Bron: Antistresscampagne 'Gas terugnemen geeft zuurstof aan je leven' van de Christelijke Mutualiteit

 

Yoga had vroeger te kampen met een wat zweverig imago, maar dat is ondertussen verleden tijd. Steeds meer mensen beoefenen deze eeuwenoude trainingsvorm om wat rust te vinden in hun hectisch leven. Yoga is dan ook een manier om zowel je lichaam als je geest fit te houden.

Yoga wordt gezien als één van de manieren om stress te verminderen. De mensen die dit regelmatig doen, voelen zich niet alleen veel beter en vol energie, maar ze voelen zich ook geestelijk rustiger en zijn beter in staat om problemen op te lossen. Voor overactieve mensen en voor mensen die zich altijd moe en lusteloos voelen, is yoga de ideale oplossing.

Letterlijk vertaald als ‘meester over jezelf', dat je jezelf in de hand hebt en zo gezond mogelijk bent. Dat begint met het bewust loslaten van dingen die je bezighouden. Bij yoga draait het allemaal om lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie. Yoga is echter geen therapie en ook geen vorm van genezing, het biedt je wel de mogelijkheid om het jachtige leven even een halt toe te roepen en terug tot jezelf te komen.

Om yoga zo goed mogelijk en met plezier te beoefenen is het belangrijk om een yogavorm te vinden die je op het lijf geschreven is. Sommige varianten concentreren zich vooral op het vasthouden van een bepaalde houding, andere op je ademhaling en weer andere richten zich vooral op meditatie.

In Europa wordt de variant ‘hatha yoga', wat letterlijk ‘lichaamsyoga' wil zeggen, het vaakst beoefend. Door middel van voornamelijk statische oefeningen streef je naar een harmonie tussen lichaam en geest. Je ademhaling en je lichaamshouding staan hierbij centraal. De lotushouding is hier een goed voorbeeld van.
Ook kinderen kunnen op een speelse manier aan yoga doen. Je kan ze vragen om een grote boom na te doen of een schommelpaard te imiteren. Ze leren zo hun eigen lichaam kennen en ontdekken de beste manier om adem te halen, zich te ontspannen en soms stijve spieren weer los te maken.